Har samlet litt info om EBJ.

Dette skriver NVK på sin hjemmeside.

Avlsrådet informerer om EBJ

Epidermolysis bullosa junctional blir ofte forkortet til EBJ. Dette er en svært alvorlig hudsykdom som finnes på korthåret vorstehhund. Sykdommen finnes også hos mennesker. Derfor er korthåret vorsteh brukt som en forskningsmodell for finne ut mer om sykdommen på mennesker.

Skrevet av Solveig Strøm, avlsrådet i NVK.

Navnet EBJ sier mye om hva slags sykdom dette er. Navnet beskriver at huden dør (=epidermolysis) og det oppstår blemmer (=bullosa) i overgangen mellom overhud og lærhud (=junctional ). Ved lett  trykk blir det blemmer og huden kan løsne og gi åpne sårflater særlig på poter, pung, jur, ører og munnhule. Tennene slites også fort ned. Prognosen er svært dårlig og valpene avlives som regel så fort sykdommen oppdages, ofte ved 3-5 ukes alder.

Sykdommen er arvelig med en autosomal recessive arvegang. Dette betyr at det er friske bærere av sykdommen som derfor kan spre EBJ hvis de brukes i avl. Hvis to bærere pares vil de få valper hvor 50 % blir nye bærere, mens 25% er fri og 25% utvikler sykdommen. Pares en ikke-bærer med en bærer vil halvparten av valpene bli bærere og resten blir fri.

Sykdommen ble først oppdaget på korthår i Frankrike på 1980 tallet etter tett innavl på noen svært gode jakthunder. Sykdommen har siden spredd seg til flere andre land. Heldigvis er det utviklet en gentest som kan avgjøre om en hund er bærer eller ikke. Gentesten finnes som svaber eller blodprøve som tas av en veterinær og sendes til laboratorier i Frankrike og Tyskland.

Frankrike har gjort en kartleggingsundersøkelse av EBJ hos korthår gjennom mange år. Grafen under viser antall testede og antall bærere gjennom en tiårsperiode. I 2000 var det 22 bærere av 166 testede dyr, dvs 13,25%.  I 2001 ble 390 avlsdyr testet hvor 47 viste seg å være bærere dvs 12,5%.

Blå graf viser antall testede avlsdyr i Frankrike, rød graf viser antall bærere.

I Frankrike har de nå god kontroll på sykdommen. Det er strenge regler som tvinger oppdrettere til å teste hundene sine for å oppnå titler og godkjente paringer. Siden en så stor andel av de gode avlsdyrene var bærere ble bærere i begynnelsen parret med ikke-bærere; i kullene som ble født ble  da halvparten nye bærere. Bærerene ble solgt til jegere, ikke-bærere ble solgt til prøvedeltagere og oppdrettere. Dette har resultert i at hunder som kun er jakt og familiehunder faller unna kontrollen som titler og godkjenning av valpekull utgjør og sørger for at ca 1% av korthår i Frankrike likevel er estimert til å være bærere. Det har blitt utvekslet en del blod mellom land i Europa og faren er tilstede for at bærere vil finnes i de fleste land.

Det har blitt født ett kull med 50% bærere i Sverige etter en mye brukt polsk hannhund som ikke var testet for EBJ. Tispen ble testet og var fri, så det var hannhunden som måtte være bærer i dette tilfellet. Alle valpene har blitt gentestet og bærerne er solgt med avlssperre. Avlsrådet synes det er viktig å få inn nytt blod fra utlandet, men ber folk være oppmerksom på denne sykdommen. Vi har besluttet å hjelpe til å få testet enkelte hunder etter utenlandske kombinasjoner som ikke har kjent status, for å utelukke at vi har bærere her i landet. Eierne til disse hundene vil bli kontaktet av avlsrådet.

SVK skriver dette.

Epidermolysis bullosa junctional (EBJ)
Vid världsförbundsmötet för Deutsch Kurzhaar i Tyskland i oktober 2009 och vid VM för korthårig vorsteh i Holland i april 2011 diskuterades bl a EBJ, en recessivt ärftlig inflammatorisk hudsjukdom som har upptäckts i Frankrike men som enligt både avelsledamot Dr Albert Lemmer och huvudavelsrådet Gerd Schad i Tyskland är okänd där.

Enligt SVK/AvelsKs utredning är de för närvarande enda kända fallen i Sverige valpar efter en välmeriterad hanhund från Polen (ej testad) som använts till flera kullar och där en avkomma i Belgien DNA-testats som anlagsbärare. En uppfödare här i Sverige har använt denna hanhund innan sjukdomen var känd, men hela den svenska valpkullen är testad och de valpar som är anlagsbärare i kullen är avelsspärrade. Även uppfödarens avelstik och hennes kullbror är testade men visade sig inte vara anlagsbärare.

En annan svensk uppfödare har från Ungern importerat en med den polske hanhunden närbesläktad tik. Denna tik är testad liksom två av hennes avkommor – samtliga ej anlagsbärare.

Tester utförs på lab i Frankrike och Tyskland, men enligt information från SKKs avelsavdelning är de DNA-tester som används på kontinenten inte validerade i Sverige. SKKs avelskonsulent Sofia Malm bedömer att det i nuläget inte finns anledning till att låta testa svenska hundar. I stället bör man som alltid när det gäller ovanliga ärftliga sjukdomar fokusera på sedvanliga avelshygienska åtgärder - såsom redovisats exempelvis i en artikel i Svensk Vorsteh nr 2/2011 (sid 14) och tidigare artiklar på samma tema.


SVK/Avelskommittén genom
Rita Ohlson, avelsråd för korthårig vorsteh

Dette er Lennart Gullberg, kennel Bjørnkarrets erfaringer.

 

INFORMATION OM EBJ, EN SJUKDOM SOM KAN DRABBA KORTHÅRIG VORSTEH

Jag vill göra Alla uppmärksamma, som tänker åka ut i Europa och para sina hundar eller kanske köpa en valp, på denna sjukdom. (detta Kan även gälla i Norden)

Sjukdomen heter Epidermolysis Bullosa Junctional och förkortas EBJ.

EBJ har autosomal recessiv nedärvning, vilket innebär att anlagsbärare som paras med icke anlagsbärare får 50% nya anlagsbärare och 50% icke anlagsbärare (fria).

Anlagsbärare som paras med anlagsbärare får 25% EBJ, 50% nya anlagsbärare och 25% icke anlagsbärare.

En anlagsbärare är en fullt frisk hund som ALDRIG utvecklar sjukdomen. De hundar som utvecklar sjukdomen, går en kvalfylld död till mötes inom 3-5 veckors ålder. Detta innebär att det inte finns några vuxna hundar som har sjukdomen EBJ.

För att minska risken på en spridning av EBJ-anlagsbärare, finns det enkla medel, alla hundar kan testas antingen genom salivprov (Swab) eller blodprov. Proverna skall utföras av veterinär och skickas till lab i Tyskland eller Frankrike (se adresser längst ner på sidan).

Jag har testat alla valparna som jag fick efter kombinationen (polskfödde) DON z CZARNEGO DWORU och Björnkärrets Gräfin Gisela.

Jag har även testat min tik Björnkärrets Gräfin Gisela S41812/2006 och min hane Björnkärrets Graf Siegfried S41815/2006 som är helbror till Gisela. Båda mina hundar testades negativa och vardärmed icke anlagsbärare,
mao. fria.

Resultatet av detta blev följande
50% av valparna var anlagsbärare av EBJ, inga valpar utvecklade sjukdomen.

Detta innebär att DON z CZARNEGO DWORU Regnr. PKR11446 ÄR ANLAGSBÄRARE av EBJ.

Vad har jag då gjort för att stoppa detta på min Kennel?

Jag har satt avelsspärr på anlagsbärarna, hos SKK, så dessa kan inte gå vidare i avel. Alla valpköpare är informerade och fullt medvetna om vad detta innebär. Registreringsnumren kommer jag även att skicka till Vorstehklubbens avelsråd.

Om det är så att någon använder dessa hundar i avel, går det inte att registrera valparna i SKK, Svenska Kennelklubben.

Jag vill också berätta om hur jag kom att råka ut för detta. Och hur jag fick reda på att jag troligtvis hade parat tiken med en hund som bar på detta anlag.

Jag åkte till Kennel z CZARNEGO DWORU i Polen och skulle para Björnkärrets Gräfin Gisela med Malomközi Joker.

Vi försökte para hundarna vid olika tillfällen i två dagar, men Joker ville inte para.(Januari 2011 avled Malomközi Joker i en ålder av 8 år. Så förmodligen var han inte helt frisk vid parningstillfället i december 2010). Och jag fick därmed förslaget, av Wojtek, att para med Don. Detta var 2010-12-18 och 2010-10-23 fick Wojtek Burski reda på att Don kunde vara anlagsbärare av EBJ. Han hade parat Don med en egen tik som heter Izzy z CZARNEGO DWORU och sålt en valp till Belgien. Och denna valp testades positiv på EBJ. Han visste alltså att någon av dessa hundar var anlagsbärare och istället för att testa eller ta båda ur avel, fortsatte han som om inget hade hänt.

Han gjorde dessutom om samma kombination en gång till. Och han informerade inte mig om riskerna med att använda Don.

När jag konfronterade honom med problemet, lät han meddela att han inte testat Don och hade inte för avsikt att göra det heller. Vilket innebar att jag testade alla valparna och även B. G. Gisela för att utesluta henne som anlagsbärare.

Wojteks kommentar var också; -"Varför bry sig när Ni inte har något krav på att testa hundar i Sverige?!"

Wojtek Burski på Kennel z CZARNEGO DWORU använder fortfarande DON som avelshund. Och i skrivande stund (maj 2011) har Wojtek 4 avkommor/valpar till salu, efter just Don.

Vet också att man använt Don i Finland.

Just nu (20 maj 2011) har Björnkärrets Kennel 2 st. härligt friska anlagsbärande valpar till salu. (Reducerat pris på båda dessa pga av avelsspärr). Se valpsidan.

 

Lab i Tyskland:
Laboklin
Postbox 1810
97668 Bad Kissingen
Germany
Tel 0049-97172020

Lab i Frankrike:
Laboratoire d´Analyses Génétiques pour les Espéces Animales - GIE
Domaine de Vilvert
78352 Jouy-en-Josas Cedex
France
Tel 0033-134652141

 


Länk 1: www.chiens-online.com/_upload/ressources/club/78/fichiers/sante/epidermolyse_bulleuse_jonctionnelle.pdf
 
Länk 2: www.nvdsk.nl/ebj.htm
 
Länk 3: www.kurzhaarclubitaliano.com under fliken News och Novita e aggiornamenti
 
Labbet i Frankrike: www.labogena.fr
 

 

| Svar

Nyeste kommentarer

28.07 | 02:57

LYHYTKARVAINEN SAKSANSEISOJA LKSS (119), UROS
FIN MVA FIN KVA ALAJOEN ARES FIN20570/00A
SSK https://tietokanta.saksanseisojakerho.fi/koira/FIN20570/00
SKL https://jalostus.kennelliitto.fi/frmKoira.aspx?RekNo=FIN20570/00&R=119

12.01 | 09:52

Dette er interessant! Hold meg gjerne oppdater. Har sendt deg forespørsel pr e-post.
Simen

08.04 | 09:20

Hei Er det upassende om å tipse om noen hannhunder jeg synes er interessante?
Tyske TZB0759/13 Nikolaus vom Pittental
Norske Tiurjegerns Solo

10.01 | 10:20

Veldig fin side pappa!